Το καράβι της Κερύνειας

Posted: 26 Νοεμβρίου, 2014 in Αταξινόμητα

Ταξιδεύοντας με το πλοίο της Κυρήνειας στον χρόνο και στον μύθο.
Το ντοκιμαντέρ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ αναφέρεται στο ναυάγιο ενός αρχαίου ελληνικού εμπορικού πλοίου που μετέφερε αμφορείς έξω από το λιμάνι της ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ. Το πλοίο αποτελεί το αρχαιότερο ελληνικό εμπορικό πλοίο που βρέθηκε ποτέ και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π. Χ αι. Ο αφηγητής μιλάει για το ναυάγιο, καθώς και για τη δημιουργία και τη ναυπήγηση ενός πιστού αντίγραφου του πλοίου.

Αφηγητές: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΥΑ ΚΟΤΑΜΑΝΙΔΟΥ

Το σκλαβωμένο «πλοίο της Κερύνειας»
http://www.faros24.gr/apopsis/to-skla…
http://ellas2.wordpress.com/2012/08/2…

Το αρχαίο αυτό ναυάγιο εντόπισε το 1965 έξω από το λιμάνι της Κερύνειας και σε βάθος 30 περίπου μέτρων ο δύτης Ανδρέας Καριόλου. Το 1967, μετά από πρόσκληση του Τμήματος Αρχαιοτήτων κατέφθασε στην Κύπρο μια διεθνής επιστημονική ομάδα με ειδίκευση στην ενάλια αρχαιολογία. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Michael Katzev από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας (Η.Π.Α.). Η αποστολή χρειάστηκε πέντε περίπου χρόνια για να καταφέρει να ανελκύσει και να συντηρήσει το ναυάγιο. Το σκάφος συναρμολογήθηκε στο κάστρο της τουρκοκρατούμενης σήμερα Κερύνειας, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Επικεφαλής των εργασιών συναρμολόγησης ήταν ο καθηγητής Richard Steffy, ειδικός απεσταλμένος της UNESCO προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Το αρχαίο καράβι είχε μήκος 14,75 μέτρα και πλάτος 4,30 μέτρα και ταξίδευε από τα νησιά του Αιγαίου ή τα παράλια της Ιωνίας και έφτανε μέχρι την Κύπρο και πιθανόν και τη Συρία. Το καράβι ταξίδευε στα μέσα του 4ου αι. π. Χ. περίπου, κατά την εποχή δηλαδή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των διαδόχων του.

Η μοναδικότητα του καραβιού της Κερύνειας έγκειται στο ότι είναι ίσως το καλύτερα διατηρημένο καράβι του τέλους της κλασικής περιόδου του ελληνικού πολιτισμού που έχει βρεθεί. Κάτω από το φορτίο των αμφορέων και το προστατευτικό στρώμα της άμμου, διατηρήθηκε το 75% του ξύλινου σκαριού του εμπορικού αυτού καραβιού. Έχουν διατηρηθεί στοιχεία όπως: η καρένα, το πέτσωμα, οι σκαρμοί, η μολυβένια επένδυση κ.ά., που προσφέρουν ανεκτίμητες πληροφορίες σχετικές με τη ναυπηγική κατά την αρχαιότητα.

(Από την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου)

Μουσική – Στίχοι: Στέλιος Στυλιανού
Από το δίσκο των Θαμώνων «Δώδεκα Τραγούδια από τη Λευκωσία» (1995)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s