Δρ. Ιωάννης Σ. Χριστοδούλου / Συνέντευξη στον Άδωνι Γεωργιάδη

Posted: 29 Δεκεμβρίου, 2018 in Αταξινόμητα

Έτος 1999, συνέντευξη του Δρ. Ιωάννη Χριστοδούλου στον Άδωνι Γεωργιάδη, ιστορικό και νυν Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

 

Σχόλια
 1. Ο/Η oxiallaparamythia λέει:

  Ο δρ. Ιωάννης Σ. Χριστοδούλου διδάσκει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 2002. Η έρευνά του αφορά στην Ιστορία της Φιλοσοφίας, τη Μεταφυσική, τη Φιλοσοφία της Ψυχοπαθολογίας και τη Φιλοσοφία της Συμβουλευτικής.
  Στην Ιστορία της Φιλοσοφίας το δημοσιευμένο του έργο περιλαμβάνει μεταφράσεις, άρθρα, βιβλία για: τον Ηράκλειτο, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Επίκτητο, τον Spinoza, τον Bacon και τον Nietzsche. Στη Μεταφυσική εργάζεται με αντικείμενο τα προβλήματα α) του εαυτού, β) της βούλησης γ) της ταυτότητας του νου δ) του σώματος, δ) της οντολογίας του γίγνεσθαι. Στη Φιλοσοφία της Ψυχοπαθολογίας τον απασχολούν ζητήματα ορισμού των ψυχικών ασθενειών. Στη Φιλοσοφία της Συμβουλευτικής ασχολείται με τη θεωρία της Συμβουλευτικής Φιλοσοφίας και τη διαφορά της από τη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία.
  Ο δρ. Χριστοδούλου είναι ευρέως γνωστός στην Ελλάδα και την Κύπρο για τη συμβολή του στη διάδοση και την εφαρμογή της φιλοσοφικής σκέψης. Από το 1996 πρωτοστάτησε στην έκδοση δεκάδων βιβλίων αρχαίας ελληνικής και ευρωπαϊκής Φιλοσοφίας. Ο ίδιος μετέφρασε κείμενα από τα Αρχαία Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά.
  Από το 1999 μέχρι το 2002 συνεργάστηκε με την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ. 3). Στον 9.58 FM (Σταθμός στον Πολιτισμό) έκανε τη μακροβιότερη εκπομπή Φιλοσοφίας στο ελληνικό ραδιόφωνο. Για 18 χρόνια αρθρογραφεί ανελλιπώς: στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής και τη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη), στη Δημοκρατική (Χίος), στη Χαραυγή (Λευκωσία) και στα Πολιτικά της Κυριακής (Λέσβος). Έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες εκπομπές λόγου στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.
  Στο πλαίσιο της εφαρμογής της φιλοσοφικής σκέψης, ο δρ. Χριστοδούλου από το 1999 αναβιώνει, στην Ελλάδα και την Κύπρο, την παράδοση της αρχαίας Συμβουλευτικής Φιλοσοφίας της σχολής του Επικτήτου, στωικού φιλοσόφου του 1ου αιώνα μ.Χ.. Στον Επίκτητο αφορά η διδακτορική του διατριβή: “Τα ζητήματα της παιδεύσεως και της προκοπής στη φιλοσοφία του Επικτήτου”.
  Το 2013 ίδρυσε επίσης, στην Ελλάδα, το “Συμβούλιο Ελληνικού Πολιτισμού”, στο οποίο συμμετέχουν φοιτητές του από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με το οποίο συνεργάζεται ως Σ.Ε.Π. από το 2000.
  Τέλος, από το 2011 μέχρι το 2013, ο δρ. Χριστοδούλου διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής Αξιολόγησης Βιοϊατρικής και Κλινικής Έρευνας, η οποία υπάγεται στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής (Υπουργείο Υγείας Κύπρου).
  Εν είδει αυτοβιογραφίας έχει πει: “Πασχίζω, με τη δουλειά μου, να αποδείξω ότι η Φιλοσοφία είναι η τέχνη της αναφοράς στο συγκεκριμένο. Και την τέχνη μου αυτή προσπαθώ να την ασκήσω όταν διδάσκω στο Πανεπιστήμιο, όταν γράφω επιστημονικά συγγράμματα, όταν μιλώ δημόσια, όταν ασκώ τη Συμβουλευτική Φιλοσοφία. Ό,τι καταφέρνω αφορά εμένα και την αυτοσυνείδησή μου, αφορά εκείνους που με ακούν και με διαβάζουν, αλλά, κυρίως, αφορά την ίδια τη φιλοσοφική τέχνη. Χάρη στην τέχνη αυτή, ό,τι δημιουργώ καθώς την ασκώ, ακόμα κι αν έχει επαναληφθεί ως διαδικασία αρκετές φορές, αισθάνομαι ότι το προσπαθώ πρώτη φορά. Γιατί η ζωή ενός φιλοσόφου, όπως κάθε δημιουργού, βρίσκει νόημα στο κάθε φορά καινούριο έργο. Για τον φιλόσοφο, βέβαια, η σκέψη είναι ‘έργο σε εξέλιξη’.
  Δεν υπάρχει φιλοσοφική σκέψη, λοιπόν, δίχως αυτοβιογραφία, δίχως αυτή τη ζωτική επιστροφή σε εμπεδωμένες εντυπώσεις και αλήθειες, σε σημεία που ‘σκάλωσε’ η σκέψη του φιλοσόφου, και μαζί η ζωή του. Ο φιλόσοφος επενδύει τη ζωή του στη σκέψη, κι ό,τι κερδίζει, κάθε φορά, το χαρίζει στον Άνθρωπο! Αν είμαστε τυχεροί και μας αναγνωριστεί η επένδυση του προσωπικού μας παρόντος στο μέλλον του Ανθρώπου, ξανασαίνουμε από την αγωνία να προλάβουμε τον χρόνο (μας), και χαιρόμαστε που ζήσαμε την αναγνώριση. Αυτή η χαρά κρατάει για πάντα…” (http://www.whoiswhogreece.com/ioannis-xristodoulou/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s