«Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού κράτους» του Β. Ραφαηλίδη

Posted: 27 Απριλίου, 2024 in Αταξινόμητα

Στο βιβλίο του αυτό ο Βασίλης Ραφαηλίδης καταγράφει την ιστορία της Ελλάδας από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους το έως και την πτώση της χούντας των συνταγµαταρχών. Ο συγγραφέας δίνει έμφαση περισσότερο στα αρνητικά παρά στα θετικά γεγονότα. Δεν εξιστορεί κατορθώματα ηρώων, αλλά επικεντρώνεται σε ανθρώπους που θεωρεί πατριδοκάπηλους και δωσίλογους. Παράλληλα προσεγγίζει με χιουμοριστική διάθεση τα γεγονότα, διακωμωδώντας καταστάσεις και πρόσωπα. Η προσέγγιση αυτή δεν έχει ως σκοπό την μεμψιμοιρία ή την απαξίωση, μα την έκθεση γεγονότων που ο συγγραφέας θεωρεί ότι δεν αναφέρονται στα σχολικά ιστορικά βιβλία. Σκοπό έχει να μας διδάξει να περιορίσουμε τον εθνικισμό μας ως έθνος.

Σύμφωνα με το σημείωμα του ίδιου του συγγραφέα, «Οι λαοί δεν έχουν μόνο ήρωες, έχουν και καθάρματα. Στην ιστορία ενός τόπου δεν ανήκουν μόνο οι ήρωες, ανήκουν και τα καθάρματα, που κι αυτά γράφουν ιστορία. Εν πάση περιπτώσει, η ιστορία ενός τόπου δεν είναι μόνο μια σειρά από θετικά γεγονότα. Άλλωστε, σε μια διαλεκτική αντίληψη των πραγμάτων, αν δεν υπήρχε άρνηση δεν θα υπήρχε ούτε κατάφαση. Τούτη η συνοπτική ιστορία της Ελλάδας από το 1830 μέχρι το 1974, που γράφτηκε για να είναι κατ’ αρχήν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, επιμένει περισσότερο στα αρνητικά παρά στα θετικά γεγονότα της ιστορίας μας. Δίνει δηλαδή μεγαλύτερη σημασία στους προδότες, τους δωσίλογους όλων των περιόδων και τους πατριδοκάπηλους που δεν έλειψαν ποτέ, παρά σ’ αυτούς που νοιάστηκαν ειλικρινά για τούτον τον δύσμοιρο τόπο, που συνεχίζει να υποφέρει από έλλειψη ιστορικής ειλικρίνειας. Οι ρήτορες των δύο εθνικών επετείων, που είναι δύο ίσως γιατί μία δε φτάνει για να καταλάβουμε πως είμαστε Έλληνες, δε θα βρουν τίποτα χρήσιμο γι’ αυτούς σε τούτο το βιβλίο. Οι δάσκαλοι όμως θα μπορούσαν κάλλιστα να το χρησιμοποιήσουν σαν βοήθημα αλλά και σαν συμπλήρωμα στις επισήμως λογοκριμένες σχολικές ιστορίες, που στοχεύουν μάλλον στην αποβλάκωση παρά στην εγρήγορση των Ελληνοπαίδων, που όντας βουτηγμένα από τρυφερός ηλικίας στο θεσμοθετημένο ιστορικό ψέμα θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς να γίνουν κάποτε υπεύθυνοι και έντιμοι πολίτες ενός κράτους γεμάτου απατεώνες. Αυτό το βιβλίο αγαπάει την Ελλάδα. Και γι’ αυτό δεν την κολακεύει. Λέει τα σύκα σύκα και τους προδότες προδότες και όχι εθνικούς ήρωες. Θα μπορούσε να έχει τίτλο «Αρνητική Ιστορία της Νέας Ελλάδας», αν η άρνηση δεν ήταν αναγκαία για την κατάφαση. Συνεπώς, αυτό το βιβλίο στοχεύει την κατάφαση μέσα από την άρνηση, κατά την προτροπή του Τέοντορ Αντόρνο.».

Περιεχόμενα

Η εμφάνιση του νεοελληνικού κράτους
Η εποχή του Καποδίστρια
Η εποχή του Όθωνα
Το τέλος του ελληνικού 19ου αιώνα
Εγκαίνια του 20ού αιώνα με τον Μακεδονικό Αγώνα
Απόπειρα αστικού εκσυγχρονισμού
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εθνικός Διχασμός
Η Μικρασιατική εκστρατεία
Η Μικρασιατική καταστροφή
Οι συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής
Η δεύτερη περίοδος Βενιζέλου και το τέλος της δημοκρατίας
Η δικτατορία του Μεταξά
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος (της Αλβανίας)
Η Μάχη της Κρήτης, η Κατοχή και η Αντίσταση
Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή
Η Διάσκεψη του Λιβάνου και οι παραφυάδες της
Η απελευθέρωση
Τα Δεκεμβριανά
Η Μάχη της Αθήνας
Η Συμφωνία της Βάρκιζας
Ο Εμφύλιος έρχεται
Η πρώτη περίοδος του Εμφυλίου
Η δεύτερη περίοδος του Εμφυλίου
Η κατάρρευση του Δημοκρατικού Στρατού
Οι συνέπειες του Εμφυλίου
Η μετεμφυλιοπολεμική περίοδος
Δίκη, καταδίκη και εκτέλεση του Μπελογιάννη
Ο Παπάγος στην εξουσία
Η οκταετία του Καραμανλή
Ο Γεώργιος Παπανδρέου στην εξουσία
Η αποστασία και τα Ιουλιανά
Η χούντα των συνταγματαρχών
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Audio Book

Σχόλια
  1. Ο/Η oxiallaparamythia λέει:

    Βασίλης Ραφαηλίδης (14 Ιανουαρίου 1934 – 8 Σεπτεμβρίου 2000) δημοσιογράφος, συγγραφέας, δοκιμιογράφος και κριτικός κινηματογράφου.

Σχολιάστε