Γιάννης Χρ. Σπανός

Posted: 15 Απριλίου, 2017 in Αταξινόμητα

Γιάννης Χρ. Σπανός

Γεννήθηκε στη Γιαλούσα της Κύπρου. Φιλόλογος – Ιστορικός, Δημοσιογράφος. Αρχισυντάκτης – αρθρογράφος εφημερίδων της Λευκωσίας, συνεργάτης εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και ραδιοτηλεοπτικών δικτύων Κύπρου και Ελλάδας. Συγγραφέας 48 βιβλίων, φιλολογικών, ιστορικών, μυθιστορημάτων και δραματικών θεατρικών έργων, χιλιάδων άρθρων, ερευνών, μελετών και 20 ταινιών.

Τιμήθηκε από Προέδρους της Δημοκρατίας για το συγγραφικό του έργο. Ως άξιος της πατρίδος από τον Διγενή για την αγωνιστική προσφορά του στην πατρίδα. Από το ΣΙΜΑΕ ( Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού ) με το μετάλλιο Ελευθερίας. Από οργανωμένα σύνολα στην Κύπρο και την Ελλάδα. Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Κρατουμένων της ΕΟΚΑ.

Βραβεύτηκε με Πρώτο Διεθνές Βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό για το μυθιστόρημά του « ΜΑΡΚΟΣ ΒΡΑΝΑΣ Ο Εκδικητής της Σμύρνης». Με Πρώτο Διεθνές Βραβείο για το θεατρικό του έργο «Το Χρέος». Με Πρώτο Βραβείο σε παγκύπριο διαγωνισμό για το θεατρικό « Μάρκος Δράκος». Με Πανελλήνια διάκριση για το ιστορικό του έργο : « Κύπρος 800 χρόνια Αντιστάσεων. ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ. Οι Κύπριοι στην Επανάσταση του 1821». Το 2011 βραβεύτηκε το θεατρικό του έργο : Φωνές από την Αγχόνη.

Μέλος Διεθνών Ενώσεων Συγγραφέων. ΄Εργα του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες.

 

Μέγα μέρος του Ιστορικού Αρχείου Γιάννη Σπανού παραχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου για τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Πρόκειται, κυρίως, για μαγνητοφωνημένες συνομιλίες σε θέματα του απελευθερωτικού αγώνα και ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις ή οπτικογραφημένες παρουσιάσεις ιστορικών γεγονότων και ανθρώπων. Ακόμα περιέχονται επετειακές εκπομπές και έρευνες, δημοσιευμένες μελέτες, ταινίες ιστορικών ντοκιμαντέρ κ.ά. Σειρά εκπομπών δόθηκε στο Ιστορικό Αρχείο Γιάννη Σπανού που λειτουργεί στο Μουσειακό χώρο των Κρατητηρίων Κοκκινοτριμιθιάς αλλά και γκραβούρες και χειρόγραφα από το ιστορικό έργο του συγγραφέα « Κύπρος 800 χρόνια Αντιστάσεων. ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ στους ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ. Οι Κύπριοι στην επανάσταση του 1821». Από το ίδιο έργο, προϊόν πολυετών ερευνών στα Αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αθηνών, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, σε Μουσεία όπως το Λεβέντιο Λευκωσίας και βιβλιοθήκες της Κύπρου, εμπλουτίζεται η ιστοσελίδα “giannisspanos.com.cy”. Οι γκραβούρες που ακολουθούν είναι εμπνευσμένες από την πρώτη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1570 – 71, με γεγονότα από την πολιορκία και τη σφαγή της Λευκωσίας, από τη θυσία των χίλιων γυναικών που μεταφέρονταν στα χαρέμια αιχμάλωτες, την πυρπόληση του πλοίου αιχμαλωσίας από τη Μαρία Συγκλητική και την εντεκάμηνη αντίσταση της Αμμοχώστου, με κεντρική εικόνα την εκδορά του Βραγαδίνου. Στη συνέχεια εικόνες από την επανάσταση του 1821 και χειρόγραφα μεγάλων προσωπικοτήτων της εθνεγερσίας, για τους ηρωϊσμούς των Κυπρίων στον απολυτρωτικό ξεσηκωμό. Οι πηγές των προβαλλομένων εκτίθενται αναλυτικά στο προαναφερόμενο βιβλίο.

Σχολιάστε